iklan

Ahli-ahli Sindiketku....

Friday, April 15, 2011

Text Art untuk Facebook

Haa!! yang ni mesti lagi ramai yg cari..Entri kali ni aiE nk masukkan pulak Text Art..selalu sgt aiE tgok kt FB.. tapi xla byk sgt...so aiE nk kongsi sikit kt sini...

Cara copy: highlight pada simbol dan tekan Ctrl + C, kemudian paste pada Facebook.

Hearts and love

Sweet heart candy

_________$$____________$$
______$$$__$_$$____$$_$__$$$
_____$__$__$$__$__$__$$__$__
_____$__$$$_$__$$$$__$_$$$_$$
____$$$$_____$$$__$$$_____$$$$
___$__$________$__$________$__$
___$__$_________$$_________$__$
____$$__________$$__________$$$
___$__$_____$$$$__$$$$_____$__$
___$__$____$$$$$$$$$$$$____$__$
____$$$$____$$$$$$$$$$____$$$$
_____$__$____$$$$$$$$____$__$
_____$__$_____$$$$$$_____$__$
______$$$$_____$$$$_____$$$$
_______$__$_____$$_____$__$
_______$__$$$________$$$__$
________$$$__$______$__$$$
__________$__$$$__$$$__$
____$$$$$__$$$__$$__$$$_$$$$
___$_____$__$__$$__$__$_____$
___$______$__$$__$$__$______$
___$_______$__$__$__$_______$
___$________$_$$$$_$________$
____$________$____$________$
___$_________$____$_________$
_$$_$________$____$________$_$$
$__$_________$$$$$$_________$__$
$__$___$$$$$$_$__$_$$$$$$___$__$
$___$_$____$_$$__$$_$____$_$___$
_$__$$____$_$_$__$_$_$____$$__$
__$__$$$$$ $__$__$__$_$$$$$__$
___$______$___$__$___$______$
___$_____$____$__$____$_____$
____$___$_____$__$_____$___$
_____$$$______$$$$______$$


Calculated heart

_____8888888888____________________
____888888888888888_________________
__888888822222228888________________
_88888822222222288888_______________
888888222222222228888822228888______
888882222222222222288222222222888___
8888822222222222222222222222222288__
_8888822222222222222222222222222_88_
__88888222222222222222222222222__888
___888822222222222222222222222___888
____8888222222222222222222222____888
_____8888222222222222222222_____888_
______8882222222222222222_____8888__
_______888822222222222______888888__
________8888882222______88888888____
_________888888_____888888888_______
__________88888888888888____________
___________8888888888_______________
____________8888888_________________
_____________88888__________________
______________888___________________
_______________8____________________


────(♥)(♥)(♥)────(♥)(♥)(♥) __ ɪƒ ƴσυ'ʀє αʟσηє,
──(♥)██████(♥)(♥)██████(♥) ɪ'ʟʟ ɓє ƴσυʀ ѕɧα∂σѡ.
─(♥)████████(♥)████████(♥) ɪƒ ƴσυ ѡαηт тσ cʀƴ,
─(♥)██████████████████(♥) ɪ'ʟʟ ɓє ƴσυʀ ѕɧσυʟ∂єʀ.
──(♥)████████████████(♥) ɪƒ ƴσυ ѡαηт α ɧυɢ,
────(♥)████████████(♥) __ ɪ'ʟʟ ɓє ƴσυʀ ρɪʟʟσѡ.
──────(♥)████████(♥) ɪƒ ƴσυ ηєє∂ тσ ɓє ɧαρρƴ,
────────(♥)████(♥) __ ɪ'ʟʟ ɓє ƴσυʀ ѕɱɪʟє.
─────────(♥)██(♥) ɓυт αηƴтɪɱє ƴσυ ηєє∂ α ƒʀɪєη∂,
───────────(♥) __ ɪ'ʟʟ ʝυѕт ɓє ɱє.


Cute small heart
´´´´¶¶¶¶¶¶´´´´´´¶¶¶¶¶¶
´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶ ´¶¶¶¶¶´
´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´¶¶¶¶

Baby angel with a heart (Cupid)

________________________________█████_____█████
______________________________███____██_██_____███
_____________________________██________██__________██
____________________________██__________█____________██
________██████____________██________________________██
_____███████████________██________________________██
____█████████████_______██_______________________██
___███████████████______██______________________██
___████████████████______██___________________██
___████████████████_______██_________________██
____███████████████_______███_______________██
_______███████████_______██__██_____________██
___________███████______████___██__________██
____██████__██████████████_____██_____██
__██████████████████████________██__██
_████████████████████_____________████
██_█████_████████████_______________█
█__█_██__████████████
_____█__████████████
_______█████████████
_______██████████████
_______███████████████
________███████████████
_______███████__████████
______███████_____███████
____█████████________██████



Arrow-shot heart

_¶¶
¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶    ¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶_ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶  _¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶___¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶_¶¶¶¶_¶¶ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶__¶__¶¶  _¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶_____¶¶¶    ¶¶¶¶¶¶¶
¶________¶¶¶    ¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶


_______________________________________________¶¶
______________________________________________¶¶¶¶
____________________________________________¶¶¶¶¶¶¶
__________________________________________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_________________________________________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__________¶¶¶¶¶¶¶¶¶________¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_____¶¶¶¶¶¶¶_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
____¶¶¶¶¶____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___¶___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶_____¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶___¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶_¶¶¶¶_¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶__¶__¶¶_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶_____¶¶¶________¶¶¶¶¶¶¶
¶________¶¶¶________¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶


___d88888888b_____d88888888b
__d88?____d88b___d88b____`88b
_d8?_________d888b_________`8b
_8b_________________________d8
_b8__________________d8888b___d8888b
__d8________________d8?__d8b_d8b__`8b
___8ba_____________d8?_____d8b_____`8b
____`8da___________8b_______________d8
______`Y8b__________d8_____________8b
________`8b__________8ba_________ad8
__________`88_____88__`8da_____ab8?
____________8b___d8_____`Y8___8Y?
_____________`b_d?________`8_8?
______________`8?__________`8?
_______________"____________"


Open heart

_░▒███████
░██▓▒░░▒▓██
██▓▒░__░▒▓██___██████
██▓▒░____░▓███▓__░▒▓██
██▓▒░___░▓██▓_____░▒▓██
██▓▒░_______________░▒▓██
_██▓▒░______________░▒▓██
__██▓▒░____________░▒▓██
___██▓▒░__________░▒▓██
____██▓▒░________░▒▓██
_____██▓▒░_____░▒▓██
______██▓▒░__░▒▓██
_______█▓▒░░▒▓██
_________░▒▓██
_______░▒▓██
_____░▒▓██


Cool black heart

—–-—▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
—–-▒███████████▒
—▒████▒▒▒▒▒▒▒███▒
-▒████▒▒▒▒▒▒▒▒▒███▒……………….▒▒▒▒▒▒
-▒███▒▒▒▒▒███▒▒▒███▒…………..▒██████▒
-▒███▒▒▒▒██████▒▒███▒……….▒██▒▒▒▒██▒
—▒███▒▒▒███████▒▒██▒…….▒███▒▒█▒▒██▒
—–▒███▒▒████████▒██▒…▒███▒▒███▒▒██▒
——–▒██▒▒██████████▒▒███▒▒████▒▒██▒
———▒██▒▒██████████████▒████▒▒██▒
———-▒██▒▒█████████████████▒▒██▒
————▒██▒▒██████████████▒▒██▒
————–▒██▒▒████████████▒▒██▒
—————-▒██▒▒██████████▒▒██▒
—————–▒██▒▒████████▒▒██▒
——————-▒██▒▒██████▒▒██▒
———————▒██▒▒████▒▒██▒
———————-▒██▒▒███▒▒█▒
————————▒██▒▒█▒▒█▒
————————-▒██▒▒▒█▒
—————————▒██▒█▒
—————————♥♥♥♥♥♥
—————————-♥♥♥♥♥
——————————♥♥♥
—————————-—♥♥
———————————♥


Loving heart
…..*..lovelovelo…*
…*..lovelovelove….*
..*.lovelovelovelove…*…………….*….*
.*..lovelovelovelovelo…*………*..lovel….*
...*..lovelovelovelovelove…*….*…lovelovelo.*
*.. lovelovelovelovelove…*….*…lovelovelo.*
.*..lovelovelovelovelove…*..*…lovelovelo…*
..*…lovelovelovelovelove..*…lovelovelo…*
…*….lovelovelolovelovelovelovelovelo…*
…..*….lovelovelovelovelovelovelov…*
……..*….lovelovelovelovelovelo…*
………..*….lovelovelovelove…*
……………*…lovelovelo….*
………………*..lovelo…*
…………………*…..*
………………….*..*
I heart
______97977754767676757755___
______66868686849840327946___
_____________5756546_________
_____________7634566_________
_____________5643565_________
_____________7645487_________
_____________4863133_________
_____________4689461_________
_____________8745879_________
______56556789567893789378___
______46387354561816181318___
______56867893758765987689___
_____________________________
_1722545325981_______________
125445335332588______________
1353322222221388_____________
23322222222211246_____________
233222222222221111222223499____
12222222222222233555555532508___
122222222222222222333332332188__
3122222222222222222222222217288_
911222222222222222222222221__485
831122222222222222222222227__388
58212222222222222222222211___088
_80172222222222222222227____888_
__867222222222222221______0888__
__18512222222211_______488886___
___887777__________68888887___
____88________508888888______
_____85488888888885_________

Hearts layered
_____$$$$__________$$$$$
___$$$$$$$$______$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$____$$$$$$$$$$$
_$$$$$$$$$$$$__$$$$$$$$$$$$$
_$$$$$$$$$$$$$_$$$$$$$$$$$$$
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$$$
$$$$$$$$$$$$$$$$$_____$$$$$$$______$
$$$$$$$$$$$$$$$$________$$$$________$
_$$$$$$$$$$$$$$__________$$__________$
_$$$$$$$$$$$$$___________$___________$
_$$$$$$$$$$$$$_______________________$
__$$$$$$$$$$$$_______________________$
___$$$$$$$$$$$_______________________$
____$$$$$$$$$$_______________________$
_____$$$$$$$$$_______________________$
______$$$$__$$$__$$$$$_______________$
_______$______$_$_____$_____________$
______$_______$$______$_____________$
______$________________$___________$
______$________________$__________$
_______$_______________$_________$
_______$______________$_________$
________$_____________$________$
_________$___________$$______$
__________$_________$__$____$
___________$_______$_____$$
____________$$___$$
______________$$$
_______________$




Haa....tak habis lagi ni...klik kt bawah untuk lebih byk Text Art.... ^^

Emoticon dan Smiley untuk Facebook

Ok..sebelum ni aiE dh post entri pasal simbol2 untuk facebook(FB)..kali ni, aiE nk post 1 lagi entri juga untuk FB..iaitu Emoticon dan Smiley..ok la..aiE pn xnk tulis byk2 so kita mulakan...


Cara copy: highlight pada simbol dan tekan Ctrl + C, kemudian paste pada Facebook.

Happy

≧◔◡◔≦   ≧✯◡✯≦   ≧^◡^≦   ≧°◡°≦   ≧◡≦   ᵔ.ᵔ   :◅)   ≕)   ≔)   ≠)   |:-)   =)   :)   :-)   ;)   ;=)   ;-)   ж)   ^o^   ^.^   ^.^)   =^.^=   :*)   :->   :*)   ٩(●̮̮̃•)۶   ٩(̃-̮̮̃-)۶   (-̮̮̃•)۶   ٩(×̯×)۶   ٩(•̮̮̃-̃)۶   <(^,^)>   (≧◡≦)   (◡‿◡✿)   (✿◠‿◠)   '☋'   :=◑   ☋   Σ=)   Ж-þ   =D   ЖD   ЖB=D   XD   X=D 

Sad and crying

:(   =(   =((   :-(   :[   :-C   ๏̯͡๏   ̃๏̯̃๏   ๏̯̃๏   'Ω'
:'(   :'<   :"<   :=◐   ◄.►   <:(   <:-(   <:'-(   <:"(   ╯.╰   ಥ_ಥ   (╥﹏╥)   ͼ(ݓ_ݓ)ͽ


Showing tongue

:P   =P   =-P   :-P   :=P   :Þ   :-Þ   B-Þ   B=Þ   X-p   Ж-p   ≧ω≦


Cute faces

✿◕ ‿ ◕✿   ❀◕ ‿ ◕❀   ❁◕ ‿ ◕❁   ✾◕ ‿ ◕✾   -=#:-)


Cool

B)   BD   Ж)   Ж-D   XD   B-|   B┨ B-/


Neutral emoticons

ύ.ὺ   :|   =|   :=|   (►.◄)   :┨


Unsure, confused, contempt

=Ш ⊙_☉ ⊙.☉
ૅ.ે
(~_^)   =➚   =✖   ό,ὸ   =I   :-I   :-1   =Ї   _*.*_   =$   :-#   :/   :\   =/   =\   :=/   :=\   (◐.̃◐)   ಠ_ಠ   *-*
(◑.◑)   ◭,◭ <(' .' )> ^( '-' )^ v( ‘.’ )v
}:=/   =Ґ   =ґ   =Г   =г


Mad emoticons

ὺ.ύ   ὸ.ό   m(><)m   >:(   >:-(   >:=(   >:)   >:-)   >:=)
>:=◑   >:=@   >BD   >XD   >B-<>   >B┨   »,«   >:[P]   >.< (>‘o’)>


Surprised faces, worry

❁_❁ ☢.☢   ⊙.☉   ○.◎   ▧.▨   ❂.❂   @.@   ≥⁰,⁰≤   ≧⁰,⁰≦   Oo   O.o   O_o   ̃o.O   (O.O)   (̃⊙.o   ⊙.◎)
:-O   :O   :-o   :o   :-X   :-Σ   •ิ.• <('o'<)   =U


Innocent, etc.

O:)   O:-)   O:=)   3:)   3:-)   3:=)
3:(   3:=(   3:-(   3:<   3:-<   3:=<


Love

(♥♥,)   ❣   ➳♥   <3   </3   :-*   @>--;--   =Ø


Funny chat emoticons with symbols

..^.^..zZzzZZ   @(ᵕ.ᵕ)@   >:[P]   :|]   >[:]   ◜☋◝   ツ ♱   ♰   ⇨◎   ☞
№   :[:=:]:   ⇝   ⇪   εїз   ε>   ξ=}   ~:0   =^.^=   <('o'<) ^( '-' )^ (>‘o’)> v( ‘.’ )v <(' .' )> <('.'<)
=(_8^(1) (Homer Simpson)
(_8(|)   (another version)
|_P  (coffee)
//_^   (a_))   (emo)
<:3 )~  (mouse)
~,~  (sleeping)
O-\-<]:  (skater)
}-(((*>
(_T_)  (butt)
$_$
(*≗*)   (clown)
@};---   (rose)
:▶   (Bandit)
v(*.*)^   (grooving)
%■.■%   (with curly hair)
☜☆☞   (superstar)
☜♡☞   (Love it!)
εїз Ƹ̴Ӂ̴Ʒ (Butterflies)
[̲̅$̲̅(̲̅ιοο̲̅)̲̅$̲̅] (hundred bucks)
║█║▌║█║▌│║▌║▌█║ (bar code) 
Cuba la yerrr!!
 _░▒███████
░██▓▒░░▒▓██
██▓▒░__░▒▓██___██████
██▓▒░____░▓███▓__░▒▓██
██▓▒░___░▓██▓_____░▒▓██
██▓▒░_______________░▒▓██
_██▓▒░______________░▒▓██
__██▓▒░____________░▒▓██
___██▓▒░__________░▒▓██
____██▓▒░________░▒▓██
_____██▓▒░_____░▒▓██
______██▓▒░__░▒▓██
_______█▓▒░░▒▓██
_________░▒▓██
_______░▒▓██
_____░▒▓██

Simbol2 untuk Facebook

Intro

Mesti ramai yg tercari2 simbol2 yg menarik untuk post pada status atau comment kan ? sebenarnya simbol2 ni dh ada dlm setiap komputer. cuma ramai yg tak tahu.. perkara ni sebenarnya asas saja.. so kali ni aiE nk kongsi simbol2 yg ada untuk mudahkn rakan2 untuk copy simbol..kalau nk cari simbol leh la tgok blog aiE nih..huhu ^^ 

Cara copy: highlight pada simbol dan tekan Ctrl + C, kemudian paste pada Facebook.

Symbols

Top

☮ ✈ ♋ 웃 유 ☠ ☯ ♥ ✌ ✖ ☢ ☣ ☤ ⚜
❖ Σ ⊗ ♒ ♠ Ω ♤ ♣ ♧ ♡ ♦♢♔ ♕ ♚ ♛ ★ ☆ ✮ ✯ ☄ ☾ ☽ ☼ ☀ ☁ ☂ ☃ ☻ ☺  ۩ ♬ ✄ ✂ ✆ ✉ ✦ ✧ ∞ ♂ ♀ ☿ ❤ ❥ ❦ ❧ ™ ® © ✗ ✘ ⊗ ♒ ▢ ▲ △ ▼ ▽ ◆ ◇ ○ ◎ ● ◯ Δ ◕ ◔ ʊ ϟ ღ 回 ₪ ✓ ✔ ✕ ☥ ☦ ☧ ☨  ☪ ☫ ☬ ☭ ™©® ¿¡½⅓⅔¼¾ ⅛⅜⅝⅞ ℅№⇨ ❝❞ ∃∧∠ ∨∩⊂ ⊃∪⊥∀ ΞΓɐəɘεβ ɟɥɯɔи ɹʁ яʌʍλ ч ∞ Σ Π
⌥ ⌘ 文 ⑂
ஜ ๏

Smileys

☹ ☺ ☻ ت ヅ ツ ッ シ Ü ϡ ﭢ

Copyright, registered trademark

™ ℠ © ® ℗

Money - Currency symbols

€ £ ¥ ¢ ƒ ₩ 

Blackboard bold (Double-struck) letters

ℂ ℍ ℕ ℙ ℚ ℝ ℤ

Antique letter characters

ℬ ℰ ℯ ℱ ℊ ℋ ℎ ℐ ℒ ℓ ℳ ℴ ℘ ℛ
ℭ ℮ ℌ ℑ ℜ ℨ

Triangles

▲◣◢ ◥▼△▽ ⊿◤◥ △ ▴ ▵ ▶ ▷ ▸ ▹ ► ▻ ▼ ▽ ▾ ▿ ◀ ◁ ◂ ◃ ◄ ◅ 

Maths, Numbers

Half, third, parts

⅟½⅓¾⅔⅕⅖⅗⅘⅙⅚⅛⅜⅝⅞

Comparison signs

≂ ≃ ≄ ≅ ≆ ≇ ≈ ≉ ≊ ≋ ≌ ≍ ≎ ≏ ≐ ≑ ≒ ≓ ≔ ≕ ≖ ≗ ≘ ≙ ≚ ≛ ≜ ≝ ≞ ≟ ≠ ≡ ≢ ≣ ≤ ≥ ≦ ≧ ≨ ≩ ⊰ ⊱ ⋛ ⋚

Integrals

∫ ∬ ∭ ∮ ∯ ∰ ∱ ∲ ∳

Index / power numbers and letters

⁰ ⁱ ⁲ ⁳ ⁴ ⁵ ⁶ ⁷ ⁸ ⁹ ⁺ ⁻ ⁼ ⁽ ⁾ ⁿ ₀ ₁ ₂ ₃ ₄ ₅ ₆ ₇ ₈ ₉ ₊ ₋ ₌ ₍ ₎ ₏
ᵀᴴᴱ'ᴼᴿᴵᴳᴵᴻᴬᴸ
ᴬ ᴭ ᴮ ᴯ ᴰ ᴱ ᴲ ᴳ ᴴ ᴵ ᴶ ᴷ ᴸ ᴹ ᴺ ᴻ ᴼ ᴽ ᴾ ᴿ ᵀ ᵁ ᵂ ᵃ ᵄ ᵅ ᵆ ᵇ ᵈ ᵉ ᵊ ᵋ ᵌ ᵍ ᵎ ᵏ ᵐ ᵑ ᵒ ᵓ ᵔ ᵕ ᵖ ᵗ ᵘ ᵙ ᵚ ᵛ ᵜ ᵝ ᵞ ᵟ ᵠ ᵡ ᶛ ᶜ ᶝ ᶞ ᶟ ᶠ ᶡ ᶢ ᶣ ᶤ ᶥ ᶦ ᶧ ᶨ ᶩ ᶪ ᶫ ᶬ ᶭ ᶮ ᶯ ᶰ ᶱ ᶲ ᶳ ᶴ ᶵ ᶶ ᶷ ᶸ ᶹ ᶺ ᶻ ᶼ ᶽ ᶾ ᶿ
ₐ ₑ ₒ ₓ ₔ ᵢ ᵣ ᵤ ᵥ

Roman numerals

Ⅰ Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅴ Ⅵ Ⅶ Ⅷ Ⅸ Ⅹ Ⅺ Ⅻ Ⅼ Ⅽ Ⅾ Ⅿ ⅰ ⅱ ⅲ ⅳ ⅴ ⅵ ⅶ ⅷ
ⅸ ⅹ ⅺ ⅻ ⅼ ⅽ ⅾ ⅿ

Circled (bubble)

Numbers

➀➁➂➃➄➅➆➇➈ ➉
➊➋➌➍➎➏➐➑➒➓

Alphabet letters

ⒶⒷⒸⒹⒺⒻ ⒼⒽ ⒾⒿⓀ ⓁⓂⓃ ⓄⓅⓆ ⓇⓈⓉ ⓊⓋⓌⓍⓎⓏ
ⓐⓑⓒⓓⓔⓕⓖⓗ ⓘⓙⓚⓛⓜⓝ ⓞⓟⓠⓡⓢⓣ ⓤⓥⓦⓧⓨⓩ

Foreign characters

Arabic, or I-don't-know-what..

ಐ ಓ ಔ ಕ ಖ ಗ ಘ ಙ ಝ ಞ ಲ ಶ ಹ ೀ ಾ ಿ ಧಿ ೈ ೋ ೌ ೬ ೂ ೄ ભ મ ય ર લ ળ વ શ ષ સ હ ઼ ઽ ા િ ી ુ ૂ ૃ ૄ ૅ ે ૈ ૉ ો ૌ ્ড ঢ ণ ত থ দ ধ ন প ফ ব ভ ম য র ল শ ষ স ঁ ং ঃ অ আ ই ঈ উ ঊ ঋ ঌ এ ঐ ও ঔ ক খ গহ

Chinese/Asian signs

㌹ - ㍭ - 頹 - 衙 - 浳 - 浤 - 搰 - 煤 - 洳 - 橱 - 橱 - 煪 - ㍱ - 煱 - 둻 - 睤 - 楤 - ぱ - - 椹 - ぱ - ㍵ - 畱 - 煵 - 田 - つ - 煵 - 엌 - 嫠 - 쯦 - 案 - 迎 - 是 - 從 - 事 - 網 - 頁 - 設 - 計 - 簡 - 大

Chess

♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟
♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙

Hands

☚ ☛ ☜ ☝ ☞ ☟ ✌

Snow/Star

⋆ ✢ ✣ ✤ ✥ ✦ ✧ ✩ ✪ ✫ ✬ ✭ ✮ ✯ ✰ ★ ✱ ✲ ✳ ✴ ✵ ✶ ✷ ✸ ✹ ✺ ✻ ✼ ❄ ❅ ❆ ❇ ❈ ❉ ❊ ❋ ╰☆╮  ❂ -‘๑’-

Flower

✽ ✾ ✿ ❀ ❁ ❃ ❋

Music

♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮ ♯ �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� ° ø

Weather: sun, rain, snow, temperature

☼ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ☾ ☽ ❄ ☇ ☈ ⊙ ☉ ℃ ℉ ° ❅ ✺ ϟ

Beliefs

☪ ✌ ☮ ♆ 卐

Political

Ⓐ ☭ ✯

Gender, love, heart

♥ ❤ ❥ ❣ ❦ ❧ ♡
♋ ♂ ♀ ☿ 웃 유
ღ ۵

Text-message, Write

✉ ✍ ✎ ✏ ✐✑✒ ⌨

Checked

☑ ✓ ✔ √

X, No/Unchecked, band aid

☐ ☒ ☓ ✕ ✖ ✗ ✘ ✇

Percent

% ℅ ‰ ‱

Push pin

Escape, delete, sub, country shortcuts

␛ ␡ ␚
␟ ␘ ␠ ␤ ␋ ␌ ␍ ␎ ␏ ␐ ␑ ␒ ␓ ␔ ␕ ␖ ␗ ␙ ␜ ␝ ␞

Corners

┌ ┍ ┎ ┏ ┐ ┑ ┒ ┓ └ ┕ ┖ ┗ ┘ ┙ ┚ ┛ ├ ┝ ┞ ┟ ┠ ┡ ┢ ┣ ┤ ┥ ┦ ┧ ┨ ┩ ┪ ┫ ┬ ┭ ┮ ┯ ┰ ┱ ┲ ┳ ┴ ┵ ┶ ┷ ┸ ┹ ┺ ┻ ┼ ┽ ┾ ┿ ╀ ╁ ╂ ╃ ╄ ╅ ╆ ╇ ╈ ╉ ╊ ╋ ╌ ╍ ╎ ╏ ═ ║ ╒ ╓ ╔ ╕ ╖ ╗ ╘ ╙ ╚ ╛ ╜ ╝ ╞ ╟ ╠ ╡ ╢ ╣ ╤ ╥ ╦ ╧ ╨ ╩ ╪ ╫ ╬

Blocks, box

❏ ❐ ❑ ❒ ▀ ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ ▉ ▊ ▋ █ ▌ ▍ ▎ ▏ ▐ ░ ▒ ▓ ▔ ▕ ▖ ▗ ▝▝ ▘ ▞ ▚ ▙ ▟ ▛ ▜
■ □ ▢ ▣ ▤ ▥ ▦ ▧ ▨ ▩ ▪ ▫ ▬ ▭ ▮ ▯ ☰ ☲ ☱ ☴ ☵ ☶ ☳ ☷   

Chinese symbols

頹 - 衙 - 浳 - 浤 - 搰 - ㍭ - 煤 - 洳 - 橱 - 橱 - 煪 - ㍱ - 煱 - 둻 - 睤 - ㌹ - 楤 - ぱ - - 椹 - ぱ - ㍵ - 畱 - 煵 - 田 - つ - 煵 - 엌 - 嫠 - 쯦 - 案 - 迎 - 是 - 從 - 事 - 網 - 頁 - 設 - 計 - 簡 - 大

Scissors

✁ ✂ ✃ ✄

Telephone

✆ ☎ ☏

Quotes

❝❞ «» ‶ ‷‴ ‹ › 〈 〉 ‸^ ′ ″ ‵ ‘ ’ ‚ ‛ “ ” „ ‟

Time

⌚ ⌛

Round objects, circles

❂ ○ ◎ ● ◯ ◕ ◔ ◐ ◑ ☢ ⊗ ⊙ ◘ ◙ ◍

Question, exclamation marks

❢ ❣ ⁇ ⁈ ⁉ ‼ ‽ ! !
♥℘.s. Æ ℓ٥ﻻ ﻉ√٥υ♥ 

Selamat mencuba (✿◠‿◠)


Monday, April 11, 2011

Program Karnival Kerjaya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia

*klik kat gmbar utk tumbesaran....

Dimaklumkan bahawa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia akan mengadakan Program Karnival Kerjaya SPA pada tarikh, masa dan tempat seperti di bawah :
 
Tarikh:  
12 dan 13 April 2011 (Selasa dan Rabu)
 
Masa: 
 9.00 pagi hingga 4.00 petang
 
Tempat: 
 Dewan Warisan, Kompleks Warisan Negeri,
 Jalan Kolam, Kangar, Perlis.
 

Friday, April 8, 2011

Gambaran Hari Kiamat


✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
sumber: Amar Sufi

Thursday, April 7, 2011

Awasi telur tiruan di pasaran!!!

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan pengguna di Malaysia supaya berhati-hati ketika membeli telur kerana terdapat telur tiruan dijual di pasaran.



 Pagi ini, seorang pengguna datang ke pejabat CAP bersama sedulang telur yang agak luar biasa bentuknya. Menurut beliau, apabila dimasak, telur itu tidak berbau seperti telur biasa dan tidak mempunyai sebarang rasa. Oleh kerana beliau berasa ragu-ragu dengan kandungan telur yang dibelinya itu, beliau membawa telur-telur tersebut ke pejabat CAP dan terus membuat aduan mengenainya.
Selepas diperiksa, kami mendapati memang benar telur-telur tersebut mempunyai bentuk yang berbeza daripada biasa. Ia besar dan bila dipecahkan tidak kelihatan pusat telur (chalazae - bahan legap yang biasanya terdapat pada putih telur, membendung kuning telur pada bahagian tengah telur). Telur-telur itu juga tidak berbau seperti telur biasa. Mengikut satu laporan, telur tiruan adalah perkara biasa di China. Pengguna di negara itu telah dinasihatkan supaya mengawasi telur tiruan ketika mereka hendak membeli telur.
Mengikut laporan tersebut, telur tiruan mengandungi bahan-bahan kimia. Cangkerangnya diperbuat daripada kalsium karbonat. Kuning telur dan putih telur diperbuat daripada natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan. Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya. Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur. Cangkerang telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain. Pada amnya bahan-bahan ini adalah penambah makanan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama. Oleh itu telur tiruan hanya mempunyai sedikit atau tidak langsung berkhasiat berbanding telur sebenar.

Cara mengenal telur tiruan:
Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia. Memandangkan ia merupakan  makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.
Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.



SM Mohamed Idris,
Presiden CAP. 


Sumber: Wan Iz Territory

Wednesday, April 6, 2011

Thursday, March 24, 2011

Wednesday, March 9, 2011

Detail Specifications of Nikon D7000

Semalam, 8 Mac 2011 aiE keluar brsama rakan aiE ( puyap seng dan mujib ) ronda2 kawasan.. Sambil2 tu nk tgkap gmbar la mggunakan Nikon D7000 yg baru dibeli oleh puyap a.k.a yan ni.. Memang bkenan la aiE pada DSLR ni (wlaupun xreti sgt guna SLR ni..) hehe...Tapi xpa la..xdapat beli, dpt main mmber punya pn cukup la..huhu ^^...
ok, berikut adalah review dari aiE tentang Spesifikasi, Kelebihan dan Kekurangan dari DSLR Nikon D7000 kit :

Features
  • High Resolution 16.2 MP DX-format CMOS sensor for large prints and tight cropping
  • High Speed 6 frames per second continuous shooting up to 100 shots captures the most fleeting action
  • Ground-breaking 2,016-pixel RGB (3D Color Matrix) sensor delivers more accurate control of light metering and optimizes the Scene Recognition System for exposure, white balance, focus tracking and iTTL flash control
  • EXPEED 2 image processing and 14-bit A/D Conversion provides smooth tones, rich colors, and fast camera performance
  • Large Bright Glass Pentaprism Optical Viewfinder with approx. 100% frame coverage and approx. 0.94x magnification
  • Twin SD Card Slots with SD, SDHC, SDXC memory card compatibility gives you options to keep on shooting or separate your NEF (RAW), JPEG and movie files
  • Built-in Speedlight flash with i-TTL and Wireless Commander support so you can light your subjects any way you like
  • Optional MB-D11 multi-power pack further expands your shooting time and battery choices while adding a vertical shutter-release and control dials to your camera
  • Two User Definable Settings (U1, U2) right on the Mode Selector Dial let you store most camera settings so you can go back to them at anytime without the need for further adjustments or menu settings
  • Picture Control lets you choose from Standard, Neutral, Vivid, Monochrome, Portrait, or Landscape to apply a personal look and feel to your pictures
  • Virtual Horizon Graphic Indicator sshows whether the camera is level and in Live View mode, lets you place a grid over the scene you’re about to shoot — an invaluable tool for shooting landscapes and architecture.
  • Breathtaking Full 1080p HD Movies with Full Time Autofocus and external stereo microphone jack to record cinematic-quality movies up to 20 minutes all enhanced by NIKKOR interchangeable lens quality and versatility
  • Dynamic ISO range from 100 to 6400 expandable to 25,600 (Hi2) lets you shoot in near darkness or slow down the action
  • Customizable 39 point AF System includes nine center cross-type sensors that operate with every AF NIKKOR lens so you can focus on making great images
  • Compact but durable with magnesium-alloy top and rear covers, superior weather and dust seals and a 150,000 cycle-rated shutter system providing reliable operation
  • 3 Inch, 921,000-dot Super-Density LCD Monitor with 170 degree viewing delivers bright, crisp image playback, and precise Live View and Movie shooting
  • Fast Start-Up time of 0.13 sec and Short 50ms Shutter Lag so your camera’s ready to go when you are
  • Compact EN-EL15 Battery lets you shoot over 850 shots
  • Built-in HDMI Connection lets you connect your camera right to your HDTV and playback with most HDTV remote controls
  • Active D-Lighting restores picture-enhancing detail in shadows and highlights
  • Versatile Scene Modes lets you choose from Portrait, Landscape, Child, Sports, Close-up or Night Portrait for stunning results in otherwise challenging conditions, 39 focus points (including 9 cross-type sensors), Versatile Scene Modes lets you choose from Portrait, Landscape, Child, Sports, Close-up or Night Portrait for stunning results in otherwise challenging conditions, 39 focus points (including 9 cross-type sensors)
Model Type DX-Format Digital SLR
Max. Image Resolution 16.2 Meapixels
Sensor CMOS 23.6 x 15.6mm
Image Processor EXPEED 2
Dust Reduction System Yes
Still Image Size
  • (L) 4928 x 3264
  • (M) 3696 x 2448
  • (S) 2464 x 1632
Still Image Formats
  • NEF (RAW)
  • JPEG
Movie Size and Recording
  • 1,920 × 1,080 (24p); 24 fps
  • 1,280 × 720 (24p); 24 fps
  • 1,280 × 720 (30p); 30 fps
  • 640 × 424 (30p); 30 fps
Movie Formats MOV
Lens Mount Nikon F bayonet mount
Auto Focus
  • Versatile Scene Modes lets you choose from Portrait, Landscape, Child, Sports, Close-up or Night Portrait for stunning results in otherwise challenging conditions, 39 focus points (including 9 cross-type sensors), Versatile Scene Modes lets you choose from Portrait, Landscape, Child, Sports, Close-up or Night Portrait for stunning results in otherwise challenging conditions, 39 focus points (including 9 cross-type sensors)
  • Nikon Multi-CAM 4800DX autofocus sensor module with TTL phase detection
  • Finetuning
  • AF-assist illuminator (range approx. 1 ft. 8in.-9 ft. 10 in.)
Auto Focus Modes
  • Single-servo AF (AF-S)
  • Continuous-servo (AF-C)
  • Auto AF-S/AF-C selection (AF-A)
  • Full-time Servo (AF-A) available in Live View only
  • Face-Priority AF
  • Predictive focus tracking automatically activated according to subject status
  • Wide area
  • Normal area
  • Manual focus (M): Electronic rangefinder can be used
Metering System
  • TTL exposure metering using 2,016-pixel RGB sensor
  • 0 to 20 EV (Matrix or center-weighted metering at ISO 100 equivalent, f/1.4 lens, at 20°C/68°F)
  • 2 to 20 EV (Spot metering at ISO 100 equivalent, f/1.4 lens at 20°C/68°F)
Exposure Compensation ±5 EV in increments of 1/3 or 1/2 EV
ISO Sensitivity
  • ISO 100 to 6400 in steps of 1/3 EV
  • Hi-1 (ISO-12,800 equivalent) in 1/3, 1/2 or 1 EV
  • Hi-2 (ISO 25600 equivalent)
  • High ISO Noise Reduction
  • Long Exposure Noise Reduction
Shutter
  • 1/8000 to 30 sec. in steps of 1/3 EV
  • Single-frame [S] mode
  • Continuous low-speed [CL] mode; 1-5 frames per second
  • Continuous high-speed [CH] mode; 6 frames per second
  • Live View [LV] mode
  • Self-timer mode
White Balance Auto (2 types), Incandescent, Fluorescent (7 types), Direct Sunlight. Flash, Cloudy, Shade, Preset manual (up to 5 values can be stored), Auto (TTL white balance with 2,016-pixel RGB sensor), Fine Tune by Kelvin color temperature setting (2,500 K to 10,000K), Seven manual modes with fine-tuning
  • White Balance Bracketing : 2 or 3 exposures in increments of 1, 2 or 3
Viewfinder
  • Eye-level pentaprism single-lens reflex viewfinder
  • Viewfinder Frame Coverage : 100%Approx.
  • Viewfinder Magnification : 0.95x Approx.
  • Viewfinder Eyepoint : 19.5mm
  • Viewfinder Diopter Adjustment : -3 to +1m⁻¹
LCD Monitor
  • 3.0″ Super Density
  • 921,000 Dots
Internal Flash Yes
  • Front-curtain sync (normal)
  • Slow sync
  • Rear-curtain sync
  • Red-eye reduction
  • Red-eye reduction with slow sync
Live View Live View Shooting
Playback
  • Full frame
  • Calendar
  • Thumbnail (4, 9 or 72 segments)
  • Zoom
  • Movie Playback
  • Slideshow
  • Histogram display
  • Auto image rotation
  • Shooting data
  • Highlight point display
  • Sound playback
Storage SD, SDHC, SDXC memory cards
  • 2x Card Slot
Connectivity
  • Hi-speed USB
  • NTSC
  • HDMI
  • Stereo Microphone Input
  • Audio/Video out
Power Source EN-EL15 Lithium-ion Battery
Body Material Magnesium-alloy
Dimensions (W x H x D) 132 x 103 x 77mm
Weight 690g (body only)
Warranty 1-year Limited Warranty by Authorized Distributor
Kelebihan dan Keunggulan dari NIKON D7000 Kit adalah:
DX-Format Digital SLR,16.2 Megapixel, 3.0″ LCD, SD/SDHC Card Slot, Bundling AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Kekurangan dan Kelemahan dari NIKON D7000 Kit adalah:
Setakat ni aiE masih belum jumpa apa kelemahan pada D7000 ni, mungkin sebab aiE xpakar dlm bidang fotografi ni..huhu..Tapi kalau ada pembaca yang tahu kelemahan D7000, jgn la segan2 tuliskan pada ruangan komen ya..untuk kongsi pendapat.

Wednesday, February 9, 2011

TERJAH !! Kantoi Berzina!!!

Suatu hari ada helikopter dalam perjalananya menuju ke suatu tempat dan ternampak sesuatu yang menarik.



Lalu salah seorang penumpang melihat kejadian itu menggunakan bantuan kamera canggihnya.



Kamera itu pun terus ditumpukan pada tingkap rumah itu. Apa disebalik tingkap itu?



Di zoom dan semakin jelas kelihatan... 



Semakin dekat....




Dan semakin dekat.........nah !! sepasang serangga sedang berzina !!!




hehehehe....jgn marah yerrrrr....

Lu Langsi Lu Mati !! Samseng jadi ikutan ??

Apa yang hebat bila jadi samseng? Terkenal? Digeruni? Xjugak...Xsemestinya kan... Apa2 pun benda camni la yang jadi ikutan remaja2 sekarang ni.. Kononnya nak dihormati. Tapi kalau dah samseng xbertempat tu nak dihormati camna kan? Hidup damai sudaaaa...Apa yang bestnya kalau banyak musuh, hidup pun xtenang.. Xbebas...Malaysia ni aman damai, undang2 pun ada. Bak kata pepatah " Berkawan Biar Ramai, Musuh Jangan diCari "....aman damai jerrr....


Ni antara gambar2 yang aiE jumpa kat Google.

 
 haaa...inikah keseronokan Samseng?? Luka sana sini, sakit badan ja...
So xpayah la berSAMSENG sangat ok....

Saturday, January 29, 2011

Top 10 Expected PC Games of 2011

1. The Elder Scrolls V: Skyrim

It is finally within our grasps, the game that people have been talking about for years. The sequel to the game which has won many game awards, including Game of the year. Skyrim, the home of the Nords will be the setting for the new Elder Scrolls. Hopefully it will be jammed packed full of snow and fantastic mountain scenery. Not much info yet, but we do have a solid release date – 11.11.11 – weird release date (don’t know if it has something to do with Remembrance Day). This game will be a contester for the greatest game of all time in my opinion.

 

 

2. Crysis 2

Crysis 2, A Sci-Fi first person shooter game developed by Crytek, is one of the most anticipated games for 2010/2011. Crysis 2 would be the first game to use game engine 3. Not to forget its predecessor, Crysis, that came up with bench-mark setting graphics and excellent game play. Crysis 2 is set in Newyork City, where players are enabled to navigate between floors and building structures, as well as destroy the cityscape. Witnessing creepiness and horrible things that had happened to Newyork city. Nomad is the main character of the game; a super soldier with enhanced combat skills and fascinating tools. Crysis 2 is equipped with freedom of large number of choices including the usage of multiple power modes simultaneously and more tactical warfare, upgraded weapons. The nanosuit has been redesigned to Nanosuit 2; which is the best technological milestone of the mankind with exhilarating new features.

crysis 2 Top 10 Expected PC Games of 2011
The storyline is still not disclosed. Hoping the story is in continuation from the original game. The developers claim that the new game will come up with catastrophically beautiful graphics. Crysis 2 will run more efficiently then the original game, easily accommodating to lower end computers.

 

 

3. Diablo 3

Blizzard has announced to release Diablo 3 next year. Diablo3 is another themed action role playing game which is sequel to the original game Diablo released in 1997. The game is set in the world of sanctuary, a world of dark fantasy which was saved years ago by the unnamed heroes in Diablo 2. The players from the Diablo 2 returns to Sanctuary to confront evil in its many forms. Diablo 3 is the best example of real playing game. Like its predecessor, the player takes the control of a heroic battle to get rid of the world of Diablo the lord of terror engaging in combat with hordes of monsters and challenging bosses. Game has an epic storyline where player gets to journey through different levels ultimately confronting the Diablo.
You can choose character classes and manage variety of spells and equipments. Players will also have the opportunity to explore familiar setting such as Tristram. Players will also encounter several new characters as well as a number of characters from the previous games including Deckard Cain. Like Diablo 2 multiplayers can play the game using Blizzard’s Battle.net service with exciting newly added features. Until now four of the five classes have been unveiled: the Barbarian, the Witch Doctor, the Wizard and the Monk.
diablo 3 Top 10 Expected PC Games of 2011
New feature that have been unveiled includes: picking up the gold rather than just touching it, unique health orbs that drop from the enemy, several changes to the quick bar buttons and function keys, Skill Runes; another new skill modifying feature , numerous new spells, pick the desired gender. Diablo 3 is powered by custom 3D game engine; giving a view similar to isometric view used in previous games. Built in a unique 3D environment with exclusive death animations. Diablo 3 engine would be incorporated with Havok physics and features; destructible environment with an in-game damage effects.

 

 

4. Test drive Unlimited 2

Test drive Unlimited 2 is sequel to test drive unlimited. It is a massively open online racing game where players can get online and share their racing thirst with rest of the world. It blends the experience of single and multi-player racing, creating a world of racing challenges. Up to 8 players can join the session at a time which further spice up the racing experience. The game is set in the Mediterranean island of Ibiza with over 2,000 miles of roadway and back roads. The game includes new vehicles with massive customization, striking locations.
test drive unlimited 2 Top 10 Expected PC Games of 2011
TDU2 will also offer free downloadable content DLC for vehicle packs, clothe packs, furniture pack and much more. You will be able to customize your avatar looks, pick different club logo, and furnish your home. New racing tricks and stunts further add value to the game. Getting your damaged car repaired manually, handling of car during racing, turning signals, exclusive vehicles, convertible roofs adds real racing experience to the game.

 

 

5. GTA 5

GTA series which is famous for its action, adventure, driving, and occasional role-playing, stealth and racing elements is planning to come up with its new installment in the series ; GTA 5. GTA 5 is expected to be released by the end of 2010 or the beginning of 2011. The game is expected to stay on top of the charts throughout 2011.
gta 5 Top 10 Expected PC Games of 2011

 

 

6. Hitman 5

Hitman 5 is to be released by the end of 2010 or the beginning of 2011, taking agent 47 in whole new direction. Also news came via page 17 of an Edios report claiming that the new Hitman 5 is in development. Hitman 5 is the fifth installment in the Hitman game series. It has been confirmed by the IO Community Manager that the game will not follow a story based on the movie.
hitman 5 Top 10 Expected PC Games of 2011

 

 

7. Mass Effect 3

According to the project director Casey Hudson Mass Effect 3 is in its early stages of development. However, it has been confirmed that game is to be announced by late 2011. Casey Hudson latest interview with MTV revealed certain details about the upcoming Mass effect 3. The game is supposed to have an epic conclusion, which is overwhelming. Hudson also told MTV that there are about 1000 variables that are already lined up for variations in the new chapter. After quantifying the variables in the story line, Hudson has exaggerated the pre release hype for the game. Putting a huge divergence in the final chapter of trilogy would be a remarkable thing to do, from which we can sense more twist in the upcoming game.
mass effect 3 Top 10 Expected PC Games of 2011
So far revealed, the game is expected to have Richer RPG features, more combat options and more complex enemies. The developers seriously need to work at RPG features and combats as they weren’t very appealing in the ME2. We can expect that ME3 to be an excellent role playing experience, something that was quite missing in the Mass Effect 2.

 

 

8. Max Payne 3

Rock star games, which are famous for the max Payne, midnight club and grand theft auto are going to release Max Payne 3 in 2011. The game is sequel to Max Payne a shooter video game which was released in the year 2001. A reason of fame for this game is the bullet time mode where the bullet time is slowed down to such an extent that it could be seen with naked eye.
max payne 3 Top 10 Expected PC Games of 2011
Storyline: Max Payne 3 begins with a new chapter of Max Payne, a New York City police officer who is now 12 years older and he has left NYPD, the guy is shown in new attire where he is bald and he has grown beard. The game will be plotted in Brazil where Max is working for a private security company.

 

 

9. Portal 2

We all have fond memories of Portal, whether they are of extreme happiness after completing a level or punching your computer screen because you kept on failing.I use the word memories because I have never went back to portal after completing it because I knew what to do on every level. But now that Portal 2 is coming out, I can’t wait to fill my mind with new memories! With more puzzles, more levels and more hilarious voice acting it sure will shape up to be a great game. You’ll be jumping through hoops to play it…. (Bad joke).
portal 2 Top 10 Expected PC Games of 2011

 

 

10. Star Wars the Old Republic

One of the best RPG’s that I have ever played is now going MMO. Many people are calling it the ‘WoW Killer’ and with the exceptional work gone into Biowares other games like The Knights of the Old Republic and Mass Effect it’s hard to see how anything can go wrong. The unique and expansive world of Star Wars is a great gaming environment as we have seen in other attempts to successfully make a good Star Wars MMO. Star Wars Galaxies was the last Star Wars MMO but it failed because of poor player support.
swtor Top 10 Expected PC Games of 2011
But Bioware, as we all know do have some MMO experience, like Warhammer online, which did have its flaws but was a really great game in my eyes. Bioware are experts in incorporating in depth and enthralling character conversations into their games which is something they have put into Star Wars the Old Republic. The game is due for release in Q1/Q2 of 2011

Wednesday, January 26, 2011

Top 10 Majalah Terpopular Untuk Lelaki Dewasa


1. Playboy
Lelaki mana yg tidak tahu dengan majalah berlogo kepala arnab ini. Pertama kali diterbitkan pada tahun 1953.Didirikan di Chicago, Illinois pada tahun 1953, oleh Hugh Hefner dan rakan-rakannya, dan mendapat dana sebahagian dengan meminja $ 1.000 dari ibu Hefner. Perusahaannya sendiri menjadi Playboy Enterprise Inc,dimana Playboy bukan sekadar pada majalah saja, tetapi merambah keberbagai bentuk media seperti: penerbitan, kebenaran penggunaan nama Playboy komersial, Playboy TV, dan hiburan.

Selain foto-foto sensual, Playboy juga memuat artikel mode, olahraga, barang-barang komersial, dan wawancara dengan tokoh tokoh ternama seperti: Bob Dylan, Michael Jordan, Bill Gates, dan Mohammad Ali. Playboy juga pernah melakukan wawancara fenomena dengan Fidel Castro, Yasser Arafat, Moammar Khadafi dan Malcolm X. Selain itu, banyak penulis fiksyen seperti: Margaret Atwood, Tom Clancy, Roald Dahl dan Arthur C. Clark menyumbangkan cerita pendek mereka di Playboy yang kemudian menjadi tulisan yang terkenal.

Edisi pertamanya yang diterbitkan pada bulan Disember 1953 di Amerika, tidak mempunyai tarikh kerana Hefner tidak yakin boleh menerbitkan edisi kedua. Hefner tidak mempunyai cukup wang untuk membayar model bergambar di Playboy, jadi dia membayar hak cipta foto-foto wanita cantik dari kalendar untuk dikeluarkan di majalahnya. Photo kalendar artis Marilyn Monroe menjadi penghias majalah edisi pertama dan dengan cepat menjadi sensasi. Majalah ini habis terjual dalam masa seminggu. Cetakan pertamanya mencapai 53,991 naskah dengan harga 50 sen (dalam dollar Amerika).


2. Mens Health
Diterbitkan oleh Rodale Inc di Emaus, Pennsylvania, Amerika Syarikat, adalah majalah lelaki terbesar di dunia, dengan 38 edisi di seluruh dunia, cetakan bulanan 1,85 juta, dan 12 juta pembaca bulanan. Ini adalah majalah lelaki terlaris di AS newsstands. Ini mengandungi kecergasan, gizi, seksualiti, gaya hidup dan aspek-aspek lain dari kehidupan manusia dan kesihatan. Website majalah, MensHealth.com.




3. FHM
Majalah ini mula diterbitkan pada tahun 1985 di Britain dengan nama For Him dan mengubah ke FHM menjadi For Him Magazine pada tahun 1994 ketika Emap Media Konsumen membeli majalah itu.Diasaskan oleh Chris Astridge, majalah ini diterbitkan untuk berasaskan fesyen diedarkan melalui outlet fashion lelaki.

 


4. Maxim

Maxim adalah majalah lelaki antarabangsa yang berpusat di United Kingdom dan dikenali untuk gambar mendedahkan yang memaparkan pelakon popular, penyanyi, dan model perempuan, tidak ada dari mereka yang telanjang dalam versi Amerika.


5. GQ
GQ (Gentlemen's Quarterly) adalah majalah lelaki bulanan yang menfokus pada fesyen, gaya, dan budaya untuk lelaki, melalui artikel tentang makanan, filem, kecergasan, jenis kelamin, muzik, perjalanan, sukan, teknologi...dll.






6. Mens Uno
Majalah fesyen lelaki dinegara dengan berpenduduk terbanyak di dunia.Jualan dinegara nya sendiri(CHINA) sudah terjual dgn angka yang menakjubkan.





7. Esquire
Esquire adalah majalah lelaki, diterbitkan di AS oleh Hearst Corporation. Dikeluarkan pada tahun 1932.Esquire muncul, untuk pertama kalinya pada bulan Oktober 1933. Diasaskan dan diedit oleh David A. Smart dan Arnold Gingrich.Pada tahun 1940-an, populariti Girls Petty dan Vargas Girls memberikan lonjakan pengeluaran.
 




8. Penthouse
Penthouse, majalah lelaki yang diasaskan oleh Bob Guccione, menggabungkan artikel gaya hidup kota dan foto seksi-corepornographic. Pada 1990-an, berkembang menjadi hardcore. Penthouse dimiliki oleh Jaringan FriendFinder,sebelumnya dikenal sebagai General Media.Inc yang merupakan perusahaan induk Penthouse International Inc.Meskipun Guccione adalah dari Amerika, majalah ini diterbitkan pada tahun 1965 di Britain, tapi tahun 1969 mula dijual di Amerika Syarikat. Pada puncak kejayaannya, Guccione dianggap salah satu orang terkaya di Amerika Syarikat. Dia pernah tersenarai dalam carta Forbes 400 orang terkaya (982). Pada April 2002 artikel New York Times melaporkan Guccione menyatakan bahawa Penthouse mengaut $ 3.5 bilion sehingga $ 4 bilion selama 30 tahun syarikat ditubuhkan, dengan pendapatan bersih.




9. Detail
Detail adalah majalah lelaki bulanan Amerika yang diterbitkan oleh Conde Nast Publications, ditubuhkan pada tahun 1982. Tujuan utama untuk majalah ini adalah fashion dan gaya hidup, serta mengenai isu-isu sosial dan politik yang relevan.Alan Patric.





10. Dazed
Dazed & Confused adalah majalah Fesyen Inggeris, yang ditubuhkan pada tahun 1992 dan diterbitkan bulanan. Editor pengasas nya adalah Jefferson Hack dan Rankin.  Topik yang dibahas meliputi muzik, fashion, filem, seni dan sastera. majalah ini dinamakan untuk lagu yang dibuat terkenal oleh band English rock Led Zeppelin.
Berawal sebagai melipat poster hitam-putih diterbitkan secara sporadis majalah itu akan berbalik penuh warna, dipromosikan dengan kelab malam London.